Mijn stijl x jouw verhaal = de match

Slow fashion: zo doe je dat

Natuurlijk wist ik al veel over de kledingindustrie en hoe die de afgelopen decennia veranderd is. Maar de documentaire ‘The True Cost’ heeft mijn ogen pas echt geopend. De kledingindustrie heeft een enorme impact op de wereld. De productie van kleding is zo geëxplodeerd dat het hele productieproces verziekt is, zowel voor mens als milieu. Om maar eens wat getallen te noemen:
– de mode industrie is na de olie industrie de meest vervuilende ter wereld;
– in Nederland wordt jaarlijks 235 miljoen kilo textiel weggegooid;
– we kopen wereldwijd inmiddels 100 miljard kledingstukken per jaar;
– die kledingstukken gebruiken we de helft minder lang dan 15 jaar geleden;
– en dat resulteert dus in gigantische afvalbergen.
En dan heb ik het nog niet eens gehad over de enorme hoeveelheid pesticiden die worden gebruikt bij het verbouwen van katoen (zoveel dat boeren er doodziek van worden) en de erbarmelijke arbeidsomstandigheden waaronder mensen en kinderen in kledingfabrieken onze kleding in elkaar zetten.

Hoe is het zover gekomen? Tot zo’n 20 tot 30 jaar geleden kwamen er 2 tot 4 nieuwe collecties per merk per jaar uit. Dat is nu veranderd in 52 keer per jaar! Het enige doel daarvan is consumeren tot je erbij neervalt, dus geld En geloof me, als er iemand van shoppen houdt ben ik het wel, maar deze productie is absurd. Bovendien: het gaat vaak om kwalitatief slechte en goedkope kleding waarvan uiteindelijk een groot deel ongedragen in de kast komt te hangen. Want we hebben helemaal niet zoveel kleding nodig en hoe meer kleding je hebt hoe minder je door de bomen het bos ziet.

Hoe kun je, zonder dat je al te streng voor jezelf bent, je koopgedrag veranderen?

1. Bewustwording
Ga The True Cost (Netflix) kijken, ik weet zeker dat het iets met je doet. Ik heb ‘m bewust steeds voor me uitgeschoven omdat ik stiekem wel wist dat het ook iets voor mijn eigen koopgedrag zou betekenen. Maar nadat ik ‘m had gezien is er voor mij geen twijfel meer mogelijk, er moet iets veranderen. Ik was overigens toch al niet van de H&M en Zara, dat maakt het natuurlijk wel makkelijker.

2. Kies eerlijke merken
Het worden er steeds meer, en ze zijn er in alle soorten en prijsklassen. Door deze merken te kopen steun je ze, laat je zien dat er behoefte aan is en dat er een businesscase is voor eerlijke kleding. Voorbeelden van duurzame merken zijn: Alchemist, Filippa K, Swedish StockingsMiss Green, Armed Angels, The Green Labels, People Tree, Kuyichi, ARKET, Charlie + Mary, Bellamy Gallery. Ook de grote ketens komen steeds vaker met duurzame collecties. Wil je weten welke eerlijke merken er in jouw omgeving te koop zijn, dan kun je de app van Stichting Eerlijk Winkelen downloaden.

3. Koop slim
Stel jezelf voor aankoop de volgende vragen:
– Heb ik het echt nodig? Of is het meer van hetzelfde?
– Kan ik het combineren met kledingstukken die ik al heb?
– Past het goed?
– Voel ik me er ‘a million dollars’ in?
– Ga ik het echt dragen of gaat het meer om het kopen?
– Zie ik het mezelf over een paar jaar nog dragen?

4. Kwaliteit boven kwantiteit!
Investeer in kwaliteit, de kledingstukken gaan langer mee, hebben een betere pasvorm, zijn van betere stoffen gemaakt en je voelt je er beter in. Dus: win, win, win…

5. Tweedehands shoppen
Het is niet echt mijn ding, maar af en toe waag ik toch weer een poging. Je moet er een beetje een oog voor hebben. Maar er zijn steeds meer winkels die een goede voorselectie voor je maken. Het is dan wel dubbel zo leuk als je een mooi item weet te scoren, want voor een fractie van de nieuwprijs en waarschijnlijk een uniek stuk, omdat je het niet van een rek koopt. Je kunt echte designerkleding inmiddels ook volop tweedehands kopen, zowel in winkels als online (bijvoorbeeld The Next Closet, voor meer online adressen zie https://www.harpersbazaar.com/nl/mode-juwelen/g19452537/websites-tweedehands-designer-kleding-tassen/)

6. Ken jouw stijlpersoonlijkheid
Als je weet wat voor jou werkt, qua kleuren, vormen en figuur, dan koop je bewuster en doe je minder miskopen.

7. Stap voor stap
Je hoeft niet meteen je hele garderobe eruit te gooien of te vervangen. Maar ga vanaf nu gewoon bewuster kijken wat je koopt en of je het echt nodig hebt. En als je al kleding wegdoet doe dat dan ook op een duurzame manier (kledingcontainer, goede doelen, rommelmarkt, tweedehands winkel). Als je ergens op focust ontvouwt zich steeds meer een pad. Ik ben er ook nog maar net mee bezig, maar weet er inmiddels al best veel van. Je zult zien dat als je selectief en kwalitatief koopt dat je er dan ook veel blijer van wordt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *