Mijn stijl x jouw verhaal = de match

Powervrouw Michelle Obama

Afgelopen weekend keek ik de documentaire ‘Becoming, mijn verhaal’ over Michelle Obama. Haar biografie met dezelfde titel heb ik vorig jaar ook gelezen. In de documentaire wordt ze gevolgd tijdens de wereldtour die ze maakte om het boek te promoten. En ondertussen vertelt ze haar verhaal: hoe ze opgroeide in een arbeiderswijk in Chicago, hoe ze ging studeren (aan Princeton en Harvard), een carrière als juriste opbouwde, Barack ontmoette, haar jaren in het Witte Huis en hoe ze nu haar leven opnieuw vormgeeft. En dat doet ze op een eerlijke en ontwapenende manier met de nodige humor.

Geen ‘Harvard material’
Michelle Obama groeit op in een warm en liefdevol arbeidersgezin waar ze sterke normen en waarden meekrijgt. Haar vader overlijdt op relatief jonge leeftijd aan de gevolgen van MS. Zijn doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel hebben haar mede gevormd. Als zwart meisje uit Chicago is het geenszins vanzelfsprekend dat ze gaat studeren. Sterker nog, er wordt haar diverse keren duidelijk gemaakt dat ze geen ‘Harvard material’ is. Maar ze gaat toch en bouwt vervolgens een succesvolle carrière als juriste op. Bij het eerste advocatenkantoor waar ze werkt wordt ze de mentor van stagiair Barack Obama. Het is bekend welke impact dat op haar verdere leven heeft gehad. De politieke ambities van Barack zijn vanaf het begin van hun relatie duidelijk. Maar dat ‘ie het ooit tot president van de Verenigde Staten zou schoppen had ook Michelle nooit gedacht.

Geen traditionele ‘first lady’
Na de geboorte van hun twee dochters zet ze haar carrière op een iets lager pitje. Net als veel vrouwen worstelend met alle taken en verantwoordelijkheden, zeker ook omdat Barack weinig thuis is. Maar haar ambitie blijft. Ook nadat ze haar intrek in het Witte Huis doet, waar ze allesbehalve een traditionele ‘first lady’ wordt. Ze richt zich op gezonde voeding en overgewicht (Let’s Move) en educatie (Reach Higher). En wil er koste wat kost voor zorgen dat haar dochters, die in het Witte Huis opgroeien, een leuke jeugd hebben en gezonde normen en waarden leren. Tegelijkertijd is ze zich er terdege van bewust hoe bijzonder hun positie van eerste zwarte presidentspaar is en welke tegenreacties en haat dat ook uitlokt. Want dat racisme diep geworteld is in de (Amerikaanse) samenleving moge duidelijk zijn.

Rolmodel
Dat weerhield en weerhoudt haar er nog steeds niet van om zich in te zetten voor jongeren uit achterstandsposities. Ze is een belangrijk rolmodel, maar dringt er vooral op aan dat je bij je eigen verhaal en waarheid moet blijven. Dat is de kracht die ieder mens heeft, in welke situatie dan ook. Getuige ook haar uitspraak: ‘When someone is cruel or acts like a bully, you don’t stoop to their level. No, our motto is: when they go low, we go high.’ Actueler dan ooit zou ik zeggen.

Positieve boodschap
Ik geloof erin dat de boodschap van intelligente en positieve mensen als Michelle Obama uiteindelijk sterker is dan die van domme mensen die hun kracht halen uit het roeren in negatieve sentimenten. Fingers crossed voor november! Jammer dat Michelle in ieder geval heeft aangegeven niet beschikbaar te zijn voor het presidentschap. Die ambitie heeft ze dan weer niet. Hoe dan ook blijven de Obama’s hun positieve boodschap verkondigen. Kijk daarvoor de documentaire en laat je ook inspireren.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *