Mijn stijl x jouw verhaal = de match

Next in Fashion review

Ben je modeliefhebber en heb je, net als ik, altijd genoten van Project Catwalk? Dan lik je je vingers ook af bij de nieuwe Netflix modeserie Next in Fashion. Next in Fashion is een competitie tussen mode ontwerpers die strijden om een prijs van 250.000 dollar voor het lanceren van een eigen label op het luxe modeplatform Net-à-porter. De show wordt gepresenteerd door stijlicoon en socialite Alexa Chung en mode-expert (bekend van Queer Eye) Tan France. Ik heb de hele reeks er in een weekend doorheen gejast (het regende zondag toch de hele dag). Dus ja, wat mij betreft een must-see.

Creatief proces
De 18 geselecteerde mode ontwerpers zijn afkomstig uit de hele wereld en hebben al ruimschoots hun sporen in de modewereld verdiend. Tijdens de 10 afleveringen staat er steeds een bepaald modethema centraal, waaronder: streetwear, outfits voor op de rode loper, active wear en lingerie. In een immense ruimte met alle creatieve materialen binnen handbereik gaan de ontwerpers aan de slag. Juist dat creatieve proces vind ik inspirerend om naar te kijken: de schetsen, kleurenkeuzes, de samenwerkingen met de nodige discussies en competitiedrang. Zo mooi om te zien hoe er dan langzamerhand een beeld ontstaat. En vervolgens de technische realisatie, uiteraard onder tijdsdruk. Aan het einde van iedere aflevering is de modeshow en worden de ontwerpen door een jury van wisselende samenstelling beoordeeld. Waarbij er dan steeds een of meer deelnemers afvallen.

Gemiste kans
Ik was vooral ook benieuwd naar Alexa Chung, die de show samen met Tan France presenteert. Beide zijn ze thuis in de wereld van mode en stijl. Maar ik mis eerlijk gezegd wel een bijdrage als die van Tim Gunn in Project Catwalk. Zijn deskundige en kritische blik brachten wat extra verdieping en hij wist in alle hectiek de kandidaten altijd zo mooi tot bedaren te brengen (‘Make it work!’). En het korte item met styling tips door Alexa en Tan vind ik een gemiste kans: te kort en weinig inspirerend. Daar hadden ze veel meer mee kunnen doen.

Extravagante ontwerpers
Maar neemt niet weg dat het een genot is om naar de soms extravagante ontwerpers te kijken. Iedere aflevering komen ze met verrassende creaties waarin ze hun eigen stijl en verhaal tot uiting weten te brengen. Het Chinees/Zuid Koreaanse koppel Angel en Minju zijn hilarisch en schattig maar maken ontwerpen met een heel bijzondere signatuur. De Italiaanse Angelo is zeer vervuld van zichzelf maar blijkt technisch tot weinig in staat. En de bijzonder getalenteerde Carli (die al bij Stella McCartney heeft gewerkt) maakt het zichzelf erg lastig en heeft haar temperament niet altijd in de hand. Wie de winnaar is vertel ik uiteraard niet. Ik hoop in ieder geval dat de reeks een vervolg krijgt, want ik heb er een weekend lang van genoten!

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *