Mijn stijl x jouw verhaal = de match

Inspirerende ondernemer: Meral van Müfide Hair & Spa

Al 11 jaar zit Müfide Hair & Spa aan het Van Loenshof. Het ondernemerschap zit eigenaresse Meral Halaceli in het bloed, want ze is de dochter van de in de regio alom bekende Müfide Halaceli van de kapsalon en Spa in Hengelo. Maar aanvankelijk was Meral helemaal niet van plan in haar moeders voetsporen te treden. Ze studeerde Communicatiewetenschappen en woonde en werkte tien jaar in Amsterdam, Meral: “Na mijn afstuderen kreeg ik een goede baan bij een Japanse multinational. Als ‘coordinator external communications’ reisde ik de hele wereld af. Ik werkte 60 uur per week en na twee jaar was ik helemaal op. Bovendien realiseerde ik me dat dit niet mijn roeping was. Ik was bezig de dromen van een ander te verwezenlijken.”

‘Eye-opener’ in New York
Ondanks dat ze nog niet precies wist wat haar eigen dromen waren zegde ze haar baan op: “Ik was ook helemaal klaar met de Randstad. Dus ik ben naar Hengelo teruggegaan. Daar keek ik nu met andere ogen naar mijn moeder. Ik zag dat ze elke dag energiek opstond en met plezier naar haar salon ging. Dat wilde ik ook graag. Om even helemaal afstand van alles te hebben ben ik een paar weken naar New York gegaan. Daar had ik mijn eye-opener. Ik zag dat er veel Aveda winkels en City Spa’s waren. En dat trok me enorm. Ik kende het merk al omdat mijn moeder het ook in haar salon gebruikt. Maar nu ging er een nieuw luikje bij mij open omdat het merk ook op een bepaalde filosofie gebaseerd is, een van bewust leven en duurzaamheid. Daar wilde ik iets mee. Op de terugvlucht heb ik mijn businessplan geschreven.”

Totale Aveda-beleving
Aanvankelijk was het de bedoeling om een winkel met Aveda producten in Amsterdam te openen. Meral: “Maar ik realiseerde me dat ik dan een van de velen zou zijn. Bovendien had ik geen naam in Amsterdam die ik in Twente door mijn moeder al wel had.” Het was ook haar moeder die haar ervan overtuigde dat een winkel niet de totale Aveda beleving kan bieden: “Ik heb een jaar in de salon van mijn moeder meegedraaid. Ik ben me in kleuren gaan verdiepen en heb in Rotterdam drie maanden de Aveda Academie gevolgd. Ik ben geen kapster of schoonheidsspecialiste. Ik heb er bewust voor gekozen me op de bedrijfsvoering te richten. Voordat ik de salon in Enschede opende heb ik ook gedegen vooronderzoek gedaan.” In 2008 was het zover, Meral opende de deuren van haar eigen salon in Enschede en koos bewust voor dezelfde naam als haar moeder: “Ik heb een van haar kapsters meegenomen, die nog steeds bij mij werkt. En ik heb vanaf dag één klanten uit Enschede, die eerder naar de salon in Hengelo gingen, mogen verwelkomen.”

‘I’ll make it work’
Op de begane grond van de stijlvol ingerichte zaak is de kapsalon, in het souterrain de Spa. Vorig jaar nog is de salon helemaal verbouwd. Meral: “Ondernemerschap is echt een vak, dat wordt vaak onderschat. Je moet voortdurend je antennes uit hebben staan en inspelen op de ontwikkelingen. Je bent er 24 uur per dag mee bezig. Mijn motto is ‘I’ll make it work’. Wat er ook gebeurt je vindt er een oplossing voor als je weet wat je stip op de horizon is. Natuurlijk is het niet altijd gemakkelijk, maar zolang ik de innerlijke drive heb kan ik nog wel 20 jaar zo doorgaan. Ik haal kracht en energie uit wat ik doe.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *