Mijn stijl x jouw verhaal = de match

Garderobe detox

Kijken jullie al naar Marie Kondo op Netflix? Ik zie het overal op de social media voorbij komen. Ik vind haar boek overigens inspirerender dan haar als persoon. Hoe dan ook: er zijn heel veel mensen die opruimen moeilijk vinden. Daar ben ik er niet één van. Sterker nog: lang voordat Marie Kondo haar intrede deed was ik al een opruimgoeroe (tot grote spijt van man- en zoonlief, maar hey, het is voor hun eigen bestwil ;-)). Opruimen geeft overzicht en rust en doet psychisch ook het nodige. Letterlijk ontdoe je je namelijk van negatieve of oude energie en maak je ruimte voor nieuwe en positieve energie. Je zult zien hoe je gemoed daarvan opknapt. Maar waar begin je en wat gooi je weg?

Ik heb een paar tips voor je op een rijtje gezet:

 • Men neme een regenachtige zondagmiddag.
 • Haal alles uit je kast, ja alles!
 • Maak drie verschillende stapels: zeker houden, weggooien, twijfel/weggeven.
 • Wat gaat weg?
  • Alles wat niet meer past (te groot of te klein), je gaat er toch niet meer in passen. Zoals je nu bent is het uitgangspunt!
  • Alles wat kapot is of verwassen.
  • Alles wat je een jaar niet meer gedragen hebt. Dat ga je namelijk ook echt niet meer dragen.
  • Gedateerde kleding. Ja waarschijnlijk komt het ooit weer in de mode, maar dan toch weer net anders. Dus weg ermee.
  • Alles wat je gekregen hebt van een zus of vriendin en uit schuldgevoel in je kast laat hangen. Het was goed bedoeld, maar je kunt je eigen kleding echt beter zelf uitzoeken.
  • Ben jij zo iemand die 10 zwarte shirts, 15 roze truitjes of 20 jeans heeft. Zoek de beste 3 van iedere soort uit en de rest gaat weg. Je pakte waarschijnlijk toch al steeds dezelfde items.
  • En tot slot: alles waar je je niet in op je gemak voelt kan ook weg. Als je je niet comfortabel in kleding voelt gaat het nooit voor je werken. Je moet echt blij worden van wat je aandoet.

De stapel houden:
Ruim de kast weer in op soort: rokken bij rokken, broeken bij broeken, shirts bij shirts etc.. Dat maakt het samenstellen van outfits een stuk gemakkelijker. Je hebt nu ook overzicht. Zitten er bijvoorbeeld genoeg tijdloze kledingstukken bij? Wat in geen enkele garderobe mag ontbreken zijn: een donkere jeans, een little black dress, een witte blouse, een grijs, wit en zwart t-shirt van een mooie kwaliteit, een zwarte of donkerblauwe pantalon, een zwart colbert, een A-lijn rok in een effen kleur, een grijze trui. Met deze basisstukken kun je eindeloos combineren met meer trendgevoelige items en accessoires. Voor de basisstukken investeer je in kwaliteit, want ze gaan jaren mee.

De stapel weggooien:
Breng de kleding die kapot of verwassen is naar een kledingcontainer. Wat nog wel goed is kun je inleveren bij een tweedehands kledingwinkel, dan krijg je een percentage van de opbrengst. Of verkoop het zelf op een rommelmarkt of via Marktplaats. Nog een ideetje: organiseer een ruilparty met vriendinnen.

De stapel twijfel/weggeven:
Ze zeggen wel eens ‘bij twijfel niet doen’, dus deze stapel zou eigenlijk niet weer in je kledingkast moeten verdwijnen. Er is een reden waarom je twijfelt. Dus hiervoor geldt hetzelfde als de stapel weggooien.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *