Mijn stijl x jouw verhaal = de match

Capsule wardrobe

Een nieuw seizoen is het ideale moment voor het opbouwen voor een ‘capsule wardrobe’. Dat is een minimalistische garderobe van officieel 37 kledingstukken  (exclusief ondergoed en sokken/panty’s) per seizoen die je allemaal goed met elkaar kunt combineren. Het resultaat: meer overzicht en dus meer minder keuzestress. Je investeert in de betere basisstukken en spaart milieu en portemonnee. Maar hoe doe je dat, je eigen ‘capsule wardrobe’ opbouwen? Ik heb een stappenplan voor je:

Stap 1: spit je kledingkast door
Bepaal voor elk kledingstuk of je het nog draagt of niet. Die broek die je echt weer gaat dragen als je 5 kilo lichter bent: weg ermee. Die jurk, die op zich prachtig is, maar waar je je gewoon niet comfortabel in voelt, ook weg. Bewaar alleen wat niet kapot is, wat past, wat voor jou werkt en waar je blij van wordt. Zoek meteen ook je ondergoed en sokken/panty’s uit. Alles wat kapot is of niet meer past gaat weg! De kleding kun je naar een kledingcontainer of kringloopwinkel brengen. De merken kun je nog via Marktplaats of een tweedehands winkel verkopen. Ondergoed en sokken/panty’s kun je echt weggooien.

Stap 2: bepaal je regels
Officieel bestaat een ‘capsule wardrobe’ uit 37 kledingstukken. Maar dat bepaal je natuurlijk zelf. Als je op Pinterest kijkt zie je talloze voorbeelden van lijstjes met kledingstukken die je nodig hebt. Sommige tellen schoenen en tassen mee, andere niet. Kies er een uit die jou aanspreekt en die je als leidraad kunt gebruiken. Kijk wat er bij jouw leefstijl past en maak je eigen lijst met benodigdheden. Draag je bijvoorbeeld liever jurken en rokken dan broeken, dan houd je daar rekening mee. In welke kleding voel jij je top en helemaal jezelf? Daar baseer je jouw regels op.

Stap 3: beoordeel de kledingstukken die je nog over hebt
Wat is er na de eerste selectie overgebleven? Bepaal daarvan waar je je echt goed in voelt, wat past en wat goed bij de rest van de garderobe past. Maak een mooie mix van basisitems: een zwarte broek, een wit (echt wit) t-shirt die overal bij past, een mooie jeans. En kijk wat je verder nog hebt aan (seizoens)items die je echt leuk vindt. Zorg dat er een balans ontstaat van zo’n 75% basisstukken en 25% seizoensitems, opvallende kleuren en/of prints.

Stap 4: maak een shoppinglist van wat je nog nodig hebt.
Wat ontbreekt er nog aan mooie basisstukken in je garderobe? Maak een mooie mix en kies voor de basiskleuren: zwart, wit, grijs en donkerblauw. Houd rekening met je leefstijl en voorkeuren. Draag je vaak broeken en heb je maar 2 goede broeken, dan mag je er nog één of twee bij kopen. Bedenk van tevoren heel goed wat je nog nodig hebt, hoe het eruit moet zien en waar je de kleding gaat kopen. En ga altijd voor kwaliteit en een goede pasvorm! Zo voorkom je impulsieve fast-fashion aankopen.

Stap 5: aanpassen aan het seizoen
Seizoen voorbij? Pas je garderobe aan het nieuwe seizoen aan. Je kunt nu bijvoorbeeld je dikke wintertruien wel opbergen en de zomerrokjes en -jurkjes tevoorschijn halen. Die kun je voorlopig ook al prima aan met een dikke panty en vestje. Je zult zien dat de basisitems eigenlijk voor alle seizoenen zijn, dus een groot deel van je ‘capsule wardrobe’ is al klaar voor het nieuwe seizoen.

Tot slot: het opbouwen van een ‘capsule wardrobe’ is een proces. Neem er de tijd voor. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een jaar de tijd hebt om een mooie basisgarderobe samen te stellen. Het gaat niet van vandaag op morgen. Dat heeft natuurlijk ook met je financiële mogelijkheden te maken. Uiteindelijk is het een nieuwe manier van denken, waarbij je minder door impulsaankopen laat leiden en bewuster keuzes gaat maken. Maar het resultaat gaat je veel gemak en minder keuzestress opleveren. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *